-
a. gedistilleerde drank: zijnde een alcoholhoudende vloeistof:
-
1. bestemd voor menselijke consumptie;
-
2. met bijzondere organoleptische kenmerken en, uitgezonderd de producten als vermeld
in Bijlage III van Verordening (EG) 1576/89 van de Raad van 29 mei 1989 met een minimum-alcoholgehalte van 14 procent vol, een
minimum- alcoholgehalte van 15 procent vol bevattend; en
-
3. verkregen:
-
hetzij rechtstreeks door distillatie van natuurlijke gegiste producten, al dan niet
in aanwezigheid van aroma's, en/of door aftrekking van plantaardige stoffen en/of
door toevoeging van aroma's, suikers of andere zoetstoffen, en/of van andere landbouwproducten,
aan ethylalcohol uit landbouwproducten, en/of aan distillaat uit landbouwprodukten
en/of aan eau-de-vie zoals gedefinieerd in de EG verordening van 29 mei 1989;
-
hetzij door vermenging van een gedistilleerde drank met:
-
1. een of meer andere gedistilleerde dranken,
-
2. ethylalcohol of distillaat uit landbouwproducten, of eau-de-vie zoals gedefinieerd
in de EG-verordening van 29 mei 1989;
-
3. een of meer alcoholische dranken,
-
4. een of meer dranken
-
hetzij door vermenging van ethylalcohol uit landbouwproducten met water;
-
4. waarvoor in geval van ge- of verbruik hier te lande alcoholaccijns verschuldigd is.
Dranken die vallen onder de GN-codes 2203 00, 2204, 2205, 2206 00 en 2207 worden evenwel
niet als gedistilleerde dranken beschouwd.
-
b. zwak gedistilleerde dranken: alcoholhoudend product met minder dan 15% vol, met uitzondering
van advocaat, behorend tot GN-code 2208 van de EG-verordening van 23 juli 1987, waarvoor
in geval van ge- of verbruik hier te lande alcoholaccijns verschuldigd is.
-
c. verzoeting: bewerking waarbij voor de bereiding van gedistilleerde dranken een of
meer van de volgende producten worden gebruikt: halfwitte suiker, witte suiker, geraffineerde
witte suiker, dextrose, fructose, glucosestroop, vloeibare suiker, vloeibare invertsuiker,
invertsuikerstroop, gerectificeerde geconcentreerde druivemost, geconcentreerde druivemost,
druivemost, gekaramelliseerde suiker (karamel), honing, sint-jansbroodstroop of andere
natuurlijke zoetmakende stoffen met een soortgelijke werking als bovengenoemde producten;
-
d. ethylalcohol uit landbouwproducten: ethylalcohol met de in bijlage 1 van de Verordening (EEG) 1576/89 genoemde kenmerken, verkregen door distillatie, na alcoholische vergisting van Landbouwproducten
van bijlage II van het Verdrag, met uitzondering van de in lid 2 omschreven gedistilleerde
dranken. Bij vermelding van de gebruikte grondstof moet de alcohol uitsluitend uit
deze grondstof zijn verkregen;
-
e. distillaat uit landbouwproducten: alcoholhoudende vloeistof verkregen door distillatie,
na alcoholische vergisting, van Landbouwproducten van bijlage II van het Verdrag,
die niet de kenmerken van ethylalcohol als gedefinieerd onder b) of van een gedistilleerde
drank vertoont maar die een aroma en een smaak heeft behouden die van de gebruikte
grondstoffen afkomstig zijn. Bij vermelding van de gebruikte grondstof moet het distillaat
uitsluitend uit deze grondstof zijn verkregen;
-
f. moutwijn: granen eau-de-vie en/of granendistillaat zoals omschreven in Verordening (EEG) 1576/89, bereid door distillatie met een alcoholpercentage van tenminste 46% vol. en ten
hoogste 48% vol;
-
g. alcohol-volumegehalte: verhouding tussen het volume zuivere alcohol bij een temperatuur
van 20° C dat het betrokken product bevat, en het totale volume van het product bij
die temperatuur.
-
h. rijping: bewerking waarbij men in geschikte recipiënten langs natuurlijke weg bepaalde
reacties tot stand laat komen waardoor de betrokken gedistilleerde drank organoleptische
eigenschappen krijgt die deze voordien niet had;
-
i.
verordening (EEG) 1576/89: de verordening van de Europese Economische Gemeenschap nr. 1576/89 van de Raad van
29 mei 1989 tot vaststelling van algemene voorschriften betreffende de definitie,
de aanduiding en de aanbiedingsvorm van gedistilleerde dranken (Pb EG L 160);
-
j. productschap : Productschap Dranken
-
k. secretaris : de door het Bestuur aangestelde secretaris van de Commissie;
-
I. commissie : een orgaan als bedoeld in artikel 88a van de Wet op de bedrijfsorganisatie, hier: de Commissie voor Gedistilleerd ex artikel 5 lid c van het Instellingsbesluit Productschap Dranken.